torstai 28. huhtikuuta 2011

Johan tässä pitkään menikin liian hyvin...

Eli siis huonoja uutisia. Tänään olin Elsalla ratsastamassa ihan perus koulutreenin. Alkuun Elsa oli aika jähmeän oloinen ja sain pyytää aika paljon eteen ennen kuin sen oma moottori lähti käyntiin. Tehtiin aika pitkä alkuverkka, johon sisältyi paljon ympyröitä ja taivuttelua. Verryttelyn jälkeen otin samanlaisia käynti väistöjä kuin viime tunnillakin. Pari kertaa piti herkistää raipalla sisäpohjetta, mutta sitten alkoi sujumaan. Tulin myös ravissa muutaman väistön ja sujui oikein kivasti.

Huilitauon jälkeen mentiin laukkaa koko uralla ja ympyrällä yhtäjaksoisesti aika pitkä pätkä. Aluksi laukka hieman jähmeää ja vaisua, mutta parani kokoajan. Lopuksi oli oikein kiva taas ja sain lyhennettyäkin sitä aina muutamaksi askeleeksi. Vaihteeksi otettiin hieman nostoja ravista. Onnistui oikein hyvin, paitsi että Elsa yritti ennakoida nostoa ja jännittyi välillä muutamaksi askeleeksi. Viimeiset oli tosi hienoja, joten siirryttiin takaisin raviharjoituksiin.

Laukan jälkeen Elsa oli hieman liikaa menossa ja jouduin tekemään useampia pysähdyksiä ja kahdeksikkoa että tuli takaisin kuulolle. Lopuksi tuntui taas superhyvältä! Oikein hieno, rento, ryhdikäs ja tasainen ravi. En meinannut malttaa lopettaa ratsastusta kun oli niin kiva. Muutamia keskiraveja vielä tehtiin lävistäjällä sekä uralla ennen loppu verryttelyä. Venytti oikein mukavasti ja pysyi aika hyvin rentona ja kuulolla.

Loppuraveissa Elsa yhtäkkiä astui jotenkin oudosti takajallalla ja ravi muuttui samantien tosi jäykäksi. Käynnissäkin muuttui todella nihkeäksi. Tulin samantien alas selästä ja tarkastin  vasemman takasen kavion. Ei löytynyt mitään ja kenkäkin oli kunnolla kiinni. Talutin sitä hetken ja yritin katsoa mikä jalkaa vaivaa. Pysähdyksessä alkoi lepuuttamaan juuri kyseistä jalkaa. Tallilaisten kanssa siinä sitten tutkittiin jalkaa edestä ja takaa. Kylmättiinkin vielä varmuuden vuoksi. Mitään päällepäin näkyvää ei löytynyt, lukuunottamatta sitä että vasemmassa oli enemmän nestettä kuin oikeassa, mutta niin siinä on normaalistikin ja lämpötiloista oli paha sanoa mitään kun oli juuri liikkunut. Kävelystä kyllä selkeästi näki, että kipu keskittyy takapolven alueelle eikä kintereestä alaspäin. Ei kunnolla ontunut, mutta astui jalalla kummallisesti, kuin ei olis pystynyt ojentamaan kunnolla.

Elsan ja kamojen hoidon jälkeen odottelin vielä, että Tuutin ratsastaja Kirsi tulee talliin, hän kun opiskelee hevoshierontaa niin osaa ehkä tutkia polven tarkemmin. Kirsi sitten löysikin lähes heti selkeän kipupisteen polvilumpion päältä kulkevasta ulommasta nivelsiteestä. Tultiin siihen tulokseen, että polvi on jotenkin muljahtanut hetkellisesti ja nivelside ärtynyt. Laitoin polveen kylmägeeliä ja katsotaan huomenna miltä vaikuttaa. Pari päivää tässä varmaankin nyt ainakin kävellään. Toivottavasti olis ihan lievä ja paranis nopeasti. Meillä onkin mennyt koko syksy ja talvi ilman mitään sairasteluja niin pakko kai sen onnen oli jossain vaiheessa kääntyä kun hevosesta kuitenkin kyse. Onneks en ollut saanut järkättyä kyytiä kumran kisoihin, koska ne ois nyt jäänyt välistä.

Eilen oltiin Lauran kanssa yhdessä tallilla. Laura kun joutuu tulevan vauvan takia jättää ratsastuksen väliin ensimmäisinä kriittisinä viikkoina, joten näytin hänelle kuinka ohjasajo toimii Elsan kanssa, niin pystyy jokatapauksessa auttamaan mua liikutuksen kanssa. Ihan ensinnä päästettiin Elsa hetkeksi irrottelemaan kentälle ja muutaman komea pukin ja spurtti pätkän meille esittelikin. Lopetettiin kuitenkin heti kun alkoi näyttää siltä, että voisi tulla luokse ja lähteä hommiin. Laitan erikseen kuvapostauksen irtojuoksutuksesta tämän jälkeen.

Itse ohjasajoin ensin malliksi. Elsa oli alkuun hiukan pinkeä spurttailun jäljiltä, mutta rentoutui hetken päästä. Laukat sujui todella hienosti ja muutenkin oli mukavalla päällä. Lauralta sujui myös hyvin ensimmäinen ohjasajo ja Elsa toimi kivasti hänelläkin. Laura tuleekin nyt sitten sunnuntaina liikuttamaan Elsan (riippuen jalasta, joko ohjasajamaan tai kävelyttämään) kun mulla alkaa opinnäytetyö deadlinet painaa päälle.




Tässä näkyy hyvin rakennetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti