torstai 22. syyskuuta 2011

Yksi kauheimmista ja parhaimmista ratsastuksista samalla kertaa

Pari viikkoa vanha kuva (c)Maiju Pulkkinen
Kerron nyt ensin hieman tiistain ratsastuksesta ja sitten keskiviikosta johon otsikkokin viittaa. Eli maanantaina Elsalla oli vapaa ja tiistaina jatkettiin hommia kouluratsastuksen merkeissä. Tehtiin oikein pitkä alku verkka isoja ympyröitä tehden ja taivutellen. Elsa olikin melko hyvä ja siirryttiin aika pian laukka työskentelyyn. Tehtiin laukannostoja ympyrän avoimen sivun keskeltä eli I:ssä ravista. Ekassa noston yrityksessä E kiukutteli ja veti liinat kiinni turpa kohti taivasta. Raipalla hiukan muistutin kuka määrää askellajin ja sainkin siihen vauhtia hieman liiankin kanssa. Pellon puoleisessa kulmassa meinas häipyä lapasesta useempaan kertaan ja jouduin ottamaan tosi voimakkaita pidätteitä että pysyi raiteilla.

Oli laukassa todella vahva alkuun mutta kun saatiin pahimmat höyryt purettua, laukka oli aika hyvää ja kivasti ylämäkeen ihan itsestään kun E oli niin kovasti menossa. Nostoista ei maailman kauneimpia tullut mutta oli kuitenkin ihan jees. Tauon jälkeen kun keräilin ohjia käteen Elsa kohelsi niin että meinasi kuperkeikan tehdä, käytiin jo polvillaan ja ehdin jo miettiä et se on menoo nyt mutta onneksi Elsa pääsi saman tien takaisin jaloilleen. Sen jälkeen alkoi hieman paremmin keskittyä. Kun saatiin ok nostot aikaiseksi siirryttiin loppuverkkaamaan kunnolla eteen alas.

Tänään(tai siis eilen) jatkettiin koulu harjoitusten parissa. Tehtävänä oli pohkeenväistöt pitkillä sivuilla. Ensin käynnissä sitte alku käynnissä ja puolessa välissä raviin siirtyminen, ennen kulmaa suoristus ja käyntiin viimeistään lyhyen sivun keskellä. Elsa oli taas todella reipas eikä olisi alkuun jaksanut ollenkaan keskittyä tehtävään jossa ei saanut mennä kovaa. Pari kertaa sain herätellä herkemmäksi pohkeelle raipalla ja sen jälkeen takaosa siirtyi huomattavasti paremmin. Kohtuu hyvää poikitukseen hyvin meneminen sitten jäikin. Elsa oli todella epätasainen ja ravissa jännittyi muutaman askeleen välein. Yritti vain juosta selkä notkolla tuntumaa karkuun. Jouduin tekemään siirtymisiä ja voltteja tosi paljon että se olisi ollut edes hieman paremmin avuilla mutta heti kun tulin ulos voltilta häipyi taas.

Käynnissä väistö sujui ihan hyvin mutta raviin siirtymisessä jännittyi todella paljon tai viimeistään kulman jälkeen yritti kadota alta. Tuntui etten mitenkään saa sitä rehellisesti avuille. Huono juttu oli että oma käsi jännittyi myös aivan liikaa kun hevonenkin jännittyi ja siitä ei hyvää seurannut. Välistä tuntui jo niin epätoivoiselta että oli pakko ottaa vaan seis ja seistä miettimässä pari minuuttia mikä avuksi. Teki jo mieli heittää vaan pitkät ohjat ja kävellä loppuaika. Mutta sain itseni kasaan ja päätin että harjoitellaan siirtymisiä vaikka koko päivä että tulee kuulolle.

Mentiin puolikasta kenttää niin että joka kulma piti ratsastaa kunnolla ja I:ssä ravista laukan nosto. Jonkin aikaa meni että sain ravin toimimaan ja jouduin monta pysähdystä sekä volttia tekemään ennen kuin alkoi sujua paremmin. Otin seis aina heti kun tuntui siltä että katoaa alta. Ihme kyllä alkoi pikku hiljaa tulla kuulolle ja päästiin nostamaan laukkoja. Heti ensimmäinen nosto oli tosi hieno ja kokoajan vain parani. Jouduin kyllä välillä tekemään voltteja ja pysähdyksiä ennen I:tä ettei  lähtenyt laukkaan omia aikojaan. Pikku hiljaa alkoi mennä perille että laukan saa nostaa vain rauhallisesta ravista niska oikein päin ja viimeiset nostot oli ihan supereita. Nosti todella pienestä avusta ja tuntui että pystyin keskittymään istuntaanikin enemmän. Laukka oli myös hyvää ja antoi ratsastaa niskaa ylemmäs suuttumatta. Lopuksi ravissakin pysyi hyvin tuntumalla ja oli ryhdikäs. Hieman kevyempi olisin sen toivonut olevan mutta kaikkee ei voi saada kerralla. Elsa sai isot kehut ja loppuverkkailtiin vielä kunnolla.

Ollaan nyt harjoiteltu nyt noita laukannostoja I:stä koska aikuisratsastuskouluohjelmassa ne on sillä kohtaa ja ollaan menossa todennäköisesti se Enjalassa pidettävissä rouvakisoissa 9.10. eli pari viikkoa on vielä aikaa treenata. Suunnitelmissa olisi myös mennä koulua Kumralla 15.10. ja Keravalla 30.10. Ensi viikolla Jonna tulee pitämään tuntia ja ratsastamaan Elsalla. Huomenna taitaa olla sopiva päivä maastoiluun ennen perjantain vapaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti