tiistai 21. kesäkuuta 2011

Sukuesittely osa 1.

Acapulco
 Ajattelin nyt aikani kuluksi postata Elsasta sen sukuesittelyn. Tulee varmaankin sen verran laaja paketti että esittelen nyt alkuun isän puolen. Elsan isä on siis nyt jo edesmennyt hannover ori Acapulco. Acapulco syntyi 18.2.1980. länsi Saksassa. Ori oli väriltään mustanruunikko ja korkeudeltaan 168cm. Se tuotiin suomeen vuonna 2001 21-vuotiaana. Ennen Suomeen tuloa Acapulco vietti suurimman osan elämästään  siitosorin hommissa Cellen siittolassa. Saksassa syntyneiden jälkeläisten tarkkaa määrää en löytänyt mistään mutta niitä on lähemmäs 700 ja  jalostukseen hyväksyttäjä orijälkeläisiä ovat ainakin Aalborg sekä Ascor. Kilpahevosista tunnetuimpia ovat Aurelius ja Agnat. Ulkomailla syntyneiden jälkeläisten voittosumma kilpailuista on lähes 190 000 euroa.


Acapulco on kantakirjattu Suomessa pisterivistöllä 98778=39p. ja II palkinnolla sekä seuraavalla kirjallisella lausunnolla:  Ryhdikäs, hyvä ratsuhevostyyppi. Ilmeikäs pää, alhaalta liittynyt kaula, hyvä säkä ja syvyys. Jaloissa riittävä luusto, suorat liikkeet, hieman lyhyet vuohiset. Tahdikkaat käyntiliikkeet. Kevyet ja lennokkaat raviliikkeet. Rtg: vej:n kavionivelen etureunassa irtopala, voidaan hyvksyä ottaen huomioon hevosen ikä.

Suomessa Acapulco ehti vaikuttaa jalostukseen 4v ja kuoli ollessaan 25v. Suomessa syntyneitä jälkeläisiä on rekisteröity 34. Acapulcon sanotaan periyttävän vahvasti itseään, keskimääräistä parempia jalka-asentoja sekä irtonaisia liikkeitä hyvällä takaosan toiminnalla. Suomalaisista varsoista vanhimmat ovat nyt  8 vuotiaita ja tunnetuimpia niistä ovat hienoilla pisteillä kantakirjattu ensimmäisiä vaativan ratoja tänä vuonna startannut tamma Ariel Daylight ja hyviä pisteitä rakenteesta saaneet Acadia, Del-Phacelia, SPV Tuu-tikki. Tamma High Tide sijoittui vuoden 2008 kyvyt esiin askellaji finaalissa toiseksi.  Del-Phacelia on lisäksi kunnostautunut siitostammana jättämällä jo kolme hyvä rakenteista ja lupaavaa esteratsuvarsaa. Vanhin Del-Cassio hyväksyttiin  esitarkastuksessa kolmivuotiaana ja nuorin Del-Calazia valittiin tänä keväänä kasvattajapäivien best in showksi. 


Acapulco tuntuu ainakin suomeen jättäneen enemmän laadukkaita tammoja kuin oreja. Ja muutenkin sen on huomattu toimivan useasti aika hyvin emä isänä. Ulkomailla kilpailee gp koulua Wahajama Unicef jonka emän isä on Acapulco.

Wahajama Unicef

Acapulco polveutuu tunnetusta hannoverin A-linjasta ja sen isä Akzent II:sta pidetään todella merkittävänä periyttäjänä. Ori oli 171cm korkea ruunikko jolla oli erityisen hyvä ratsastettavuus, jota se myös periytti jälkeläisilleen. Akzentilla on 11 hyväksyttyä orijälkeläistä ja se on emän isä mm. De Nirolle. Akzent II on perinyt isältään Absatzilta kevyet ja väljät liikkeet sekä hyvää luonnetta. Acapulcon emän isä Wendepunkt oli taas monipuolisesti lahjakas ja kilpaili korkealla tasolla sekä esteillä, että koulussa.

Akzent II


Itse olen lähemmin tutustunut Acapulcon jälkeläisistä Elsan lisäksi ruunaan nimeltä Blue Marquez eli "Mustikka". Mustikka on erittäin lupaava kenttäratsu ja omaa paljon liikettä myös koulupuolelle. Luonteeltaan Mustikka on oikein kiltti käsitellä mutta myös aika herkkä. Ratsastaessa se on omistajan puheista päätellen hyvinkin vauhdikas.


Blue Marquez

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti