tiistai 24. tammikuuta 2012

Kooste alkuvuodesta

Niin se on sitten vuosi 2012 ja tammikuukin jo loppupuolella. Aika tosiaan lentää niin vinhaa vauhtia etten taaskaan ole harmikseni ehtinyt päivitellä. Mutta nyt Maiju on palannut Australian reissultaan ja jatkaa Elsan vuokrausta. Minkä ansiosta yksi stressin aiheuttaja vähemmän, kun Elsalle on Maijun reissun aikana vapaa päiviä tullut joillakin viikoilla turhankin monta.

Vuoden ensimmäisenä päivänä käytiin yksinään maastoilemassa. Tiet oli niin koppuraisia että ihan käynti reissu tehtiin. Muuten oli oikein mukavaa mutta loppu matkasta puun kaato-operaatio erään talon pihassa aiheutti ylimääräisiä sydänmen tykytyksiä sekä hevoselle että ratsastajalle. Päästiin kuintenkin ehjinä kotiin tosin hieman tanssahdellen. Tammikuun ensimmäisellä viikolla ei vielä lunta näkynyt mutta pakkasta oli joinakin päivinä sen verran että kenttä oli ihan koppurainen. Viikon treenit keskittyivätkin sitten taivutteluun ja väistöihin sekä kärsivällisyys harjoituksiin käynti-seis siirtymisten avulla.

Onneksi tässä on nyt pari viikkoa ollut lunta sen verran että ollaan päästy ihan kunnolla treenaamaan. Kerta viikkoon olen Elsaa juoksuttanut sivuohjien kera. Ravi laukka siirtymisiä ollaan tehty ja sitten laukkaa useampi kierros molempiin suuntiin. Välillä niin innoissaan menossa että ei meinas millään malttaa rentoutua laukan nostojen välissä. Viime kerralla otti jotku ihme hepulit ja laukkas kauheeta tasajalka loikkaa monta kierrosta. Kesti hetken ennenkuin sain sen rauhoittumaan rentoon raviin. Liinan päässä on esittänyt nyt pariin kertaan oikein kivaa ja tasapainoista rauhallista laukkaa.

Koulutreeneissä ollaan nyt alkuvuosi keskitytty rentoihin siirtymisiin, siirtymisiin ja siirtymisiin. Ja siis tarkemmin sanottuna siirtymisiin kaikkien kolmen askellajin välillä. Laukan nostoja ollaan tehty paljon sekä käynnistä että ravista ja laukasta käyntiin siirtymiset ovat olleet työnalla useampaan kertaan. Muutamaan kertaan  treenit ovat onnistuneet aivan huippu hyvin ja välillä tuntuukin että ehkä tuosta vielä kelpo kouluratsu kuoriutuu. Esimerkiksi kerran mentiin ihan kokouraa ravissa ja pitkän sivun keskellä nostin laukan, laukattiin keskiympyrä ja uralle tultaessa raviin. Sitten seuraavan pitkän sivun keskellä kuvio uudestaan. Ensin oikeaan kierrokseen en pystynyt joka pitkällä sivulla ympyrää tekemään kun Elsalla oli ihan liikaa vauhtia ja meinasi jännittyä heti pitkän sivun alusta. Mutta vasempaan alkoi olla jo niin hyvin kuulolla että mentiin useampikin kierros tehden kummallakin pitkällä sivulla ympyrä ja siirtymisissä Elsa pysyi todella hienosti avuilla ja rentona.

Yksi loistavasti sujunut treenikerta piti sisällään kahdeksikko harjoituksen poikkihalkaisijan kautta. Ensin mentiin ravissa ja poikkihalkaisijalla muutama askel käyntiä. Kun tämä sujui jatkettiin laukassa niin että vaihto tuli käynnin kautta. Elsa tuntui sen verran hyvin olevan kuulolla ja lyhennettävissä että uskalsin kokeilla vaihtoa pysähdyksen kautta. Pysähdykseen päästiin monta kertaa vain parin ravi askeleen kautta mutta laukan nostot pysähdyksestä sujuivat superhienosti. Tuli oikein teräviä nostoja pelkästään sisäpohkeen ja painon avulla. Joka kerta nousi se laukka minkä halusinkin ja pystyttiin tekemään aika pienetkin ympyrät kahdeksikolla. Ihan superia, eipä ois vielä viime talvena onnistunut niin ollaan tässä kai vähän kehitytty vaikka koko kesä menikin hukkaan.

Eilen ja tänään innostuin vetämään kunnon yli tunnin mittaiset koulutreenit. Eilen harjoiteltiin myötä sekä vasta laukan nostoja käynnistä pitkillä sivuilla. Ne sujui oikein hyvin aina kun muistin valmistella kunnolla ja vahtia ettei ulkolapa karkaa. Muutama väärälaukka tuli kun en itse keskittynyt kunnolla. Tänään jatkettiin avoilla ja siirtymisillä. Pitkillä sivuilla mentiin avoa käynnissä sekä ravissa. Alku vuoden siirtymis harjoituksissa suurin ongelma on välillä ollut Elsan malttamattomuus joka näkyy välillä käynnin katoamisena. Elsa vaan kipittäisi menemään turpa taivasta kohti jotain käynnin tapaista askellajia kun  laukan nostot lähtestyvät. Rentouden säilyttämistä ollaan paljon harjoiteltukin ja lopuksi monesti jo onnistuukin kun vaan itse jaksan olla kärsivällinen ja kehua heti kun Elsa muistaa rentoutua sekä nostaa laukan vasta sitten kun se rentoutuu. Tätä siis treenattiin tänäänkin.

Mentiin ihan koko uraa ja laukan nostot tehtiin ravista aluksi milloin mistäkin sopivasta kohtaa ja lopulta pitkän sivun keskeltä. Laukasta siirryttiin aina käyntiin ja kun saatiin useampi rento askel aikaan siirryttiin raviin, josta sitten laukan nosto. Vasempaan sujui todella hienosti. Laukka oli alkuun hieman löysää ja jouduin aika paljon ratsastamaan jalalla. Otettiinkin väliin useampi kierros laukkaa niin alkoi moottori pikku hiljaa lähteä käyntiin. Oikeaan sitten kävikin niin kierroksilla että jouduin ottamaan muutamia voltteja ennen laukan nostoa että sain sen pysymään avuilla. Silloin kun oli kuulolla onnistui nostot myös tähän suuntaan hienosti. Laukassa oli loppua kohti oikein kiva ja hyvä ratsastaa. Kantoi aika kivasti itsensä ja antoi lyhentää tosi hienosti. Onnistuneen treenin kruunasi kyllä ihana talvinen sää. Vielä kun oppisin olemaan ylipukematta itseäni niin ei tarvis hikoilla niin hirveästi. Onneksi tänään hevonen hikoili vähintään yhtä paljon.

Päästään nyt ensi kuussa pari kertaa ainakin maneesille treenaamaan. Perjantaina 3.2. mennään Jonnan koulu yksärille ja perjantaina 17.2. vuorossa olis estehyppelyt pitkästä aikaa.

Loppun vielä pari kuvaa tämän päiväisten treenien jälkitunnelmista:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti